medvěd hnědý

12. 02. 2009 | † 23. 06. 2012 | kód autora: iAj

Medvěd hnědý (Ursus arctos)

Medvěd

Medvěd hnědý, největší evropská šelma, byl na většině našeho území vyhuben v průběhu 17. a 18. století. Díky návaznosti na Slovensko, kde dosud žijí početné populace všech velkých šelem, se do Beskyd medvědi od 70. let. 20. století stále vracejí. Minimálně Jeseníky a Šumava představují další vhodné oblasti, ovšem pytláctví, intenzivní lesní hospodaření a fragmentace krajiny brání opětovnému osídlení našich hor medvědy. Medvědi - známí samotáři, zimní spáči a z větší části vegetariáni také stále vyvolávají obavy veřejnosti. Medvěd jako jediná z našich šelem může skutečně přivodit člověku vážné zranění, i když se jedná o výjimečné případy, kdy lidé nedodržují základní pravidla, jak se v oblastech s výskytem šelem chovat. Tyto stránky slouží rovněž k tomu, abychom životu medvědů více porozuměli a přestali mít z jejich přítomnosti zbytečný strach.

 

 

 

 


Zobrazit další články tohoto autora

Související články

Copyright © 2008-2018 Hups.cz. Všechna práva vyhrazena.